Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Ботулізм – як запобігти небезпеці

Дата: 15.12.2023 13:33
Кількість переглядів: 52

Фото без описуБотулізм – харчове отруєння, яке спричиняється не самими мікробами, а
токсинами, що їх утворюють мікроби при розмноженні в умовах без доступу повітря здатним жити в продуктах, в консервах, найчастіше домашніх, (з м'яса, грибів,
овочів, риба). При цьому харчові продукти стають отруйними внаслідок
накопичення в них токсинів.
Особливістю харчового отруєння є досить швидкий прояв ознак хвороби.
Через 2-24 години, після вживання їжі, можуть виникнути блювота, різкі болі в ділянці живота, головний біль, загальна слабкість, пронос, а в окремих випадках і більш важкі симптоми – ураження нервової системи, порушення зору, ковтання.
Інфікування харчових продуктів може відбутись коли пошкоджено кишечник (при розробці туші тварини), при недостатньому промиванні овочів, грибів перед консервуванням.
Тривалість і важкість перебігу хвороби залежить від дози токсину, що
потрапила в організм. При перших підозрах на захворювання ботулізмом слід негайно звертатись за медичною допомогою.
Вдома за особами, які разом з хворими вживали підозрілий продукт ведуть медичне спостереження протягом 12 днів. Залишки їжі, що вживались, і підозрілі продукти підлягають вилученню і мікробіологічному дослідженню.
Більшість консервів домашнього приготування є хорошим поживним
середовищем для розмноження палички ботулізму.
Основними заходами попередження ботулізму в побуті є:
- неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології
виготовлення консервованих продуктів, їх стерилізації, адже руйнування спор ботулізму відбувається лише за температури 120 0 С та підвищеному тиску;
- не рекомендується консервувати в домашніх умовах гриби, м'ясо, ковбаси, рибу, зелень;
- при консервуванні овочів, які не мають природних кислот, слід додавати
оцтову або лимонну кислоту;
- необхідно ретельно мити м'ясо, овочі і фрукти, особливо ті, котрі
контактували з землею;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок і режиму теплової
обробки продуктів в домашніх умовах;
- зберігати домашні консерви при низькій температурі, ні в якому разі не
споживати консерви з бомбажних банок;
- рекомендується ретельно прогріти або прокип’ятити на протязі 10-15 хвилин домашню консерву перед споживанням (якщо це дозволяє зробити вид продукту). Відкриті консерви зберігати в холодильнику не більше 36 годин;
- не купувати на ринках з рук виготовлені в домашніх умовах м’ясні, грибні або овочеві консерви!
Дотримуючись правил особистої гігієни, гігієни приготування
овочевих, рибних, м’ясних консервів в домашніх умовах, ви захистите себе та споживачів від небезпечного захворювання - ботулізму.
В.о. завідувача відділення
епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Микола НЕЇЖМАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь