Шкільні буфети: які харчові продукти заборонені і які дозволені для продажу
Контроль за організацією харчування в закладах освіти області залишається одним із пріоритетних напрямків роботи Головного
управління Держпродспоживслужби в Івано- Франківській області.
Але, в зв’язку з поширенням COVID-19, початком воєнної агресії в державі протягом тривалого часу обмежено проведення заходів
державного нагляду/контролю суб’єктів господарювання в тому числі і в закладах загальної середньої освіти.
З метою посилення контролю за станом організації харчування дітей у
закладах освіти області, забезпеченням учнів та вихованців закладів
безпечними та якісними харчовими продуктами спеціалісти управлінь/відділів Головного управління Держпродспоживслужби в Івано- Франківській області розпочали проведення моніторингу цих закладів.
Особлива увага буде звернута на реалізацію буфетної продукції, зокрема на наявність заборонених харчових продуктів.
В черговий раз нагадуємо і наголошуємо, засновникам, керівникам закладів
загальної середньої освіти та відповідальним особами за організацію харчування в закладах загальної середньої освіти, що в шкільних буфетах заборонено
реалізовувати наступні харчові продукти:
- Газовані напої (безалкогольні напої або так звані «солодкі води»,
мінеральні води, енергетичні напої).
- Сосиски в тісті, піци та бутерброди з ковбасою чи іншими м’ясними або
рибними виробами промислового або кулінарного виготовлення.
- Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г
на 100 г готового продукту (батончики, вафлі, чупа-чупси тощо);
- Вироби з кремом, з соусами, в тому числі майонезами.
- Морозиво.
- Харчові концентрати (перші, другі страви швидкого приготування);
- Продукти, які містять частково гідрогенізовані рослинні жири (транс-
жири).
- Продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної
кількість солі на 100 г готового продукту (солоні горішки).
- Продукти, які містять синтетичні барвники та ароматизатори (крім ваніліну,
етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та
аромату, консерванти (чіпси, сухарики, кондитерські вироби, солодкі глазуровані
сирки, йогурти з наповнювачами).
- Непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із
непастеризованого молока.
- Непастеризовані соки, соки, до яких додано цукри і підсолоджувачі.
- Рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва.
- Кава та кавові напої.
- Гриби.
- Продукція домашнього виробництва.
Натомість, рекомендуємо включити в асортимент буфетної продукції:
Фрукти, овочі, горішки, бутерброди з вершковим маслом та сиром, хлібо-
булочні вироби, борошняні кулінарні вироби печені з яйцями, сиром,
переробленими бобовими продуктами, горіхами, насінням, овочами або
фруктами, кисломолочні продукти (йогурт, кефір, сир кисломолочний) без
підсолоджувачів, салати в порційній упаковці, приготовлені безпосередньо в день вживання, фруктові, овочеві пастеризовані соки, вода питна негазована, напої, виготовлені на місці (чай, компот, узвар) без цукрів та підсолоджувачів.
Про результати моніторингу періодично буде надаватись інформація.