Усе, що треба знати про цукор
Про цукор точиться багато суперечок: треба його вживати чи ні, дає він
користь чи завдає шкоди?
Цукор називають швидким вуглеводом, а усі вуглеводи - невіддільна
частина здорового раціону.
Яким буває цукор?
Цукор у звичному для нас вигляді — білий пісок. Насправді родина цукрів
більш різноманітна. Але в їжу ми використовуємо тільки чотири види: глюкозу,
фруктозу, цукрозу (звичний для нас цукор) і лактозу.
Глюкоза (виноградний цукор) — цінне джерело «швидкої» енергії,
викликає різке підвищення цукру в крові, міститься переважно у фруктах.
Фруктоза (фруктовий цукор) — природний цукор, міститься в меді,
фруктах і ягодах.
Лактоза (молочний цукор) — виявлено тільки в молоці.
Користь цукру при помірному вживанні:
- це джерело енергії;
- стимулює вироблення гормонів радості;
- активізує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови
від цукру можуть наступити склеротичні зміни;
Глюкоза потрібна для правильного функціонування печінки - вона
допомагає нейтралізувати токсини. Це «пальне», яке потрібно для роботи
м’язів, органів і клітин людського тіла.
Високий рівень споживання цукру призводить до:
- зайвої ваги й ожиріння,
- підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і діабету,
- надмірне захоплення солодощами й солодкими напоями, зокрема
фруктовими соками, спричиняє карієс зубів.
Скільки цукру можна споживати за добу?
Єдиної норми не існує. В цілому фахівці вказують на кількість, яка
становить 30-50 г на день, а також 9-10 чайних ложок сипучого продукту.
Однак ці цифри умовні, бо вуглеводи містяться в різних продуктах.
Де міститься цукор?
Крім хлібобулочних, кондитерських виробів і солодких напоїв, цукор
міститься в ігристих винах, пиві, лікерах, консервованих овочах, фруктових
соках і меді. Навіть консервування м’яса не обходиться без цукру. Є він також в
овочах і фруктах.
«Все добре, що в міру» - це відомо кожному. Якщо кілька разів на
тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться.
Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Ігор ЧАБОРИК