Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Усе, що треба знати про цукор

Дата: 06.07.2023 14:13
Кількість переглядів: 79

Фото без опису

​Про цукор точиться багато суперечок: треба його вживати чи ні, дає він
користь чи завдає шкоди?
Цукор називають швидким вуглеводом, а усі вуглеводи - невіддільна
частина здорового раціону.
Яким буває цукор?
Цукор у звичному для нас вигляді — білий пісок. Насправді родина цукрів
більш різноманітна. Але в їжу ми використовуємо тільки чотири види: глюкозу,
фруктозу, цукрозу (звичний для нас цукор) і лактозу.
 Глюкоза (виноградний цукор) — цінне джерело «швидкої» енергії,
викликає різке підвищення цукру в крові, міститься переважно у фруктах.
 Фруктоза (фруктовий цукор) — природний цукор, міститься в меді,
фруктах і ягодах.
Лактоза (молочний цукор) — виявлено тільки в молоці.
Користь цукру при помірному вживанні:
- це джерело енергії;
- стимулює вироблення гормонів радості;
- активізує кровообіг в головному і спинному мозку, і в разі повної відмови
від цукру можуть наступити склеротичні зміни;
Глюкоза потрібна для правильного функціонування печінки - вона
допомагає нейтралізувати токсини. Це «пальне», яке потрібно для роботи
м’язів, органів і клітин людського тіла.
Високий рівень споживання цукру призводить до:
 - зайвої ваги й ожиріння,
 - підвищує ризик виникнення серцево-судинних захворювань і діабету,
 - надмірне захоплення солодощами й солодкими напоями, зокрема
фруктовими соками, спричиняє карієс зубів.
Скільки цукру можна споживати за добу?
Єдиної норми не існує. В цілому фахівці вказують на кількість, яка
становить 30-50 г на день, а також 9-10 чайних ложок сипучого продукту.
Однак ці цифри умовні, бо вуглеводи містяться в різних продуктах.
Де міститься цукор?
Крім хлібобулочних, кондитерських виробів і солодких напоїв, цукор
міститься в ігристих винах, пиві, лікерах, консервованих овочах, фруктових
соках і меді. Навіть консервування м’яса не обходиться без цукру. Є він також в
овочах і фруктах.
«Все добре, що в міру» - це відомо кожному. Якщо кілька разів на
тиждень балувати себе чимось солоденьким, нічого поганого не трапиться.

Фельдшер санітарний
відділення епідеміологічного нагляду (спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Рогатинського відділу Івано-Франківського районного відділу
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Ігор ЧАБОРИК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь