Ранні овочі, фрукти: як уберегти себе від надмірної кількості нітратів
Перші в сезоні овочі, фрукти і зелень уже на
прилавках ринків та магазинів. Але купуючи
першу полуницю чи пучок зелені, слід пам’ятати
про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі
містити. А це нітрати і пестициди.
Головне управління Держпродспоживслужби в
Івано-Франківській області звертає увагу: рання
продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у в 2-3 рази більше нітратів.
Згідно з дослідженнями, зі свіжими овочами до організму людини потрапляє від
40 до 80 відсотків добової дози нітратів. Найбільше схильні до накопичення
азотистих сполук капуста, редис, зелена цибуля та кріп.
Нітрати - солі азотної кислоти. Первинним їх джерелом для овочів і
фруктів є ґрунт. Рослини мають здатність поглинати з насиченого добривами
ґрунту надмірну кількість сполук азоту, більше за необхідну. Існують допустимі
норми нітратів в овочах, фруктах та зелені, з урахуванням безпечності для
організму людини.
Для того, щоб мати від споживання ранніх овочів та фруктів максимум
користі і не завдати організму шкоди, необхідно дотримуватися простих
правил з вибору і приготування продукції:
1. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в
ньому стимулюючих речовин.
2. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого
кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з
тонкою шкіркою.
3. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими
блискучими листями і свіжим обрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі,
але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі
болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати
свіжий обріз.
4. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра
капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов'язково видаляйте
жовту серцевину з червоного помідора.
5. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів.
Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте полуницю,
черешню, овочі, видаляйте пошкоджені та позеленілі частини (картопля, морква),
а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще
раз.
6. В огірках і редисі бажано зчищувати шкірку, зрізати плодоніжки і
хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви,
буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж
гілочки, тож краще їх не вживати.
7. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень –
перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має
властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на
небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує
їхнє розмноження.
8. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із
ранніх овочів необхідно злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.
9. Не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні
температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
10. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в
холодильнику.
11. Перед приготування "молодого" борщу овочі варто спершу проварити в
невеликій кількості води і злити її, а вже на свіжій – готувати страву.
Дізнатись про вміст в овочах чи фруктах нітратів або залишків пестицидів
можна лише після проведення необхідних лабораторних досліджень.
На сільськогосподарському ринку продаж продукції тваринного і
рослинного походження дозволяється лише після проведення її досліджень в
державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.
Так за 4 місяці 2023 року проведено ветеринарно-санітарну експертизу
24759 зразків овочів та фруктів, які реалізувались на ринках області, а це 42580
досліджень. За результатами не допущено в обіг 1,255 т невідповідної рослинної
продукції.
Тож купуючи овочі та фрукти, цікавтесь у продавців наявністю документів,
що засвідчують їх походження, безпечність та якість, а також вимагайте
експертний висновок про дослідження продукції, в тому числі і на вміст
нітратів.
Додатково наголошуємо: не купуйте продукцію у місцях стихійної
торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль, бережіть себе, своїх
дітей та рідних!