На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Івано-Франківської регіональної
державної лабораторії Держпродспоживслужби, в
місті Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань, природний
радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати
радіаційно безпечним.
Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 10 березня
2023 року становить 0,10 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями Івано-Франківської регіональної державної
лабораторії Держпродспоживслужби здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
● на агропродовольчих ринках:
- овочі (середній вміст Cs – 28,64-32,11 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- фрукти (середній вміст Cs – 38,62-56,23 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
- гриби сухі (середній вміст Cs – 665,45 Бк/кг (при нормі 2500 Бк/кг)).
● на промисловому виробництві харчових продуктів:
- м'ясо яловичини (середній вміст Cs – 2,57-3,45 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг),
St – 2,51-3,96 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- м'ясо птиці (середній вміст Cs – 2,33-3,10 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St –
2,05-4,7 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
- кукурудза (середній вміст Cs – 4,45 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,8 Бк/кг
(при нормі 20 Бк/кг)).