Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Токсоплазмоз

Дата: 03.03.2023 10:40
Кількість переглядів: 68

Фото без опису

Мало хто з нас замислюється про те, що звичайне кошеня може стати причиною серйозного захворювання - токсоплазмозу. Як показує практика, хвороба протікає практично безсимптомно, але призводить до важких наслідків.
Токсоплазмоз - хвороба з групи кишкових інвазій, яка характеризується ураженням нервової системи, міокарда та очей, збільшенням лімфатичних вузлів, збільшенням печінки та селезінки. Збудником є Toxoplasma gondіі. Інкубаційний період триває до 2-х тижнів. Найбільш інтенсивно його виділяють у довкілля коти, в організмі яких відбувається статевий цикл розвитку паразита. Людина може заразитися токсоплазмами при вживанні в їжу погано термічно обробленого м’яса, сирого молока , в якому можуть знаходитися ендозоїти токсоплазм. Крім того, необхідно враховувати можливість зараження людини через контакт з котами або предметами догляду за ними, забрудненими ооцистами. Коти зазвичай заражаються при поїданні сирого зараженого м’яса.
Потрапляючи в організм людини, токсоплазми починають розмноження в кишечнику, переносяться лімфою і кров'ю. При цьому можуть збільшуватися лімфатичні вузли. Паразити перебувають в крові кілька днів. Потрапляючи у внутрішні органи, токсоплазми провокують запальний процес. Найбільш уразливі органи зору, нервова система, серце і печінка.
Токсоплазмоз здатний утворити цисти в тканинах і відбувається латентна інфекція. Під час зниження захисних функцій організму людини, паразити активуються і розвивається захворювання.

Найбільш небезпечний токсоплазмоз у жінок при вагітності, особливо в другому триместрі!!! При зараженні паразити накопичуються і розмножуються в головному мозку, руйнуючи центральну нервову систему і очі плода. Імунні клітини знищать токсоплазми в організмі, однак частина нервових клітин плоду залишиться зруйнованою. Це призводить до таких наслідків як: епілепсія, сліпота, підвищений внутрішньочерепний тиск і розумова відсталість.

Профілактика: виходячи з того, що специфічна профілактика токсоплазмозу не розроблена, хвороба має переважно латентний перебіг і не становить загрози для здоров'я імунокомпетентних осіб, заходи загальної профілактики стосуються лише вагітних жінок та осіб із імуносупресією. Заходи загальної профілактики передбачають дотримання правил особистої гігієни при спілкуванні з котами, відмову від уживання сирого м'яса та фаршу, ретельне миття овочів та фруктів перед вживанням у сирому вигляді. Профілактика вродженого токсоплазмозу – це попередження можливості інфікування жінки під час вагітності та за 6 місяців до неї.

Підготувала лікар- епідеміолог
Наталія АНДРУХОВИЧ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь