Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Йододефіцит – ознаки і чим небезпечний

Дата: 26.10.2022 13:52
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Ознаки йододефіциту:
Виділяють кілька ознак йододефіциту, які для зручності сприйняття і
запам’ятовування можна об’єднати в групи:
-емоційні (дратівливість, забудькуватість, погіршення уваги і реакції,
тривалий депресивний стан, зниження життєвого тонусу, сонливість і загальна
млявість організму);.
-імунодефіцитні (ослаблення імунітету і як наслідок, особлива схильність до
інфекцій, простудних захворювань і розвиток хронічних захворювань);
-набряклі (набряки – також вважаються одним із провісників нестачі йоду);
-гінекологічні (порушення менструального циклу, тріщини сосків, а в
запущеній стадії хвороби мова може йти навіть про безпліддя або настанні
раннього клімаксу);
– кардіологічні та гематологічні (атеросклероз, аритмія, підвищення
нижнього тиску)
Спостерігаючи за своїм здоров’ям і прислухаючись до свого організму, ви
зможете вчасно виявити назріваючу проблему і прийняти термінові заходи щодо
її припинення.
Профілактика йододефіциту. Як боротися з йододефіцитом.
Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) встановлені
фізіологічні, тобто залежні від віку, добові норми споживання мікроелемента –
йоду. У середньому ця норма становить від 120 до 150 мкг щодня. Основна
кількість йоду надходить в наш організм з їжею, в найбільшій концентрації
він представлений в морській рибі, морепродуктах, морських водоростях і
риб’ячому жирі – орієнтовно 800-1000 мг.
Вважається, що звичка вживати йодовану сіль цілком може заповнити
необхідну кількість цього мікроелемента в організмі. Однак слід пам’ятати,
що йод – це галоген, тобто елемент, який легко випаровується та швидко
розкладається на сонці. Тому не тримайте йодовану сіль на столі у відкритій
солонці. Насипте її у ємність, яка закривається, і поставте у затемнене місце,
щоб сонце та повітря не мали туди доступу. Термін зберігання йодованої солі
– не більше шести місяців, тож дотримуйтеся цього терміну. Також йод
розкладається при термічній обробці. Тому йодовану сіль не додавайте при
приготуванні, а досолюйте нею готові страви (у крайньому випадку, в кінці
приготування).
Подбаймо про своє здоров’я!

Фельдшер санітарний
Рогатинського відділу ІФ РВ
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ
МОЗ»
Богданна Демська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь