На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми
За результатами щоденного моніторингу
радіаційного фону, який проводиться спільно з
фахівцями Регіональної державної лабораторії
Держпродспоживслужби в Івано-Франківській
області, в м. Івано-Франківську перевищень рівнів
природних фонових значень не відзначалося.
За результатами аналізу вимірювань природного
радіаційного фону на Прикарпатті можна визнати
як радіаційно безпечним.
Показники потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання
(радіаційний фон) на території м. Івано-Франківська станом на 23 вересня 2022
року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год. ). За
вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї
території природний фон.
Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби
Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль
радіологічних показників у харчових продуктах:
? на агропродовольчих ринках:
? овочі (середній вміст Cs – 28,19-32,04 Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
? фрукти (середній вміст Cs – 53,11-57,43 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
? ягоди дикорослі (середній вміст Cs – 112,47-185,47 Бк/кг (при нормі 500
Бк/кг));
? гриби свіжі (середній вміст Cs – 126,43-196,24 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг)).
? на промисловому виробництві харчових продуктів:
? м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs – 4,17 Бк/кг (при нормі 200
Бк/кг), St – 3,59 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
? сухі яєчні продукти (середній вміст Cs – 4,36 Бк/кг (при нормі 400 Бк/кг), St
4,84 – Бк/кг (при нормі 100 Бк/кг));
? зерно (середній вміст Cs – 2,6-3,4 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 2,19-3,20
Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
? пшоно (середній вміст Cs – 3,19 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг), St – 2,03 Бк/кг
(при нормі 10 Бк/кг));
? крупа кукурудзяна (середній вміст Cs – 2,26 Бк/кг (при нормі 30 Бк/кг), St –
2,12 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
? горох (середній вміст Cs – 4,42 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St – 3,72 Бк/кг
(при нормі 30 Бк/кг));
? сухофрукти (середній вміст Cs – 4,18 Бк/кг (при нормі 280 Бк/кг), St – 2,87
Бк/кг (при нормі 40 Бк/кг));
? фрукти (середній вміст Cs – 2,22-5,81 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St – 1,65-
4,08 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг)).