Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Безпечність та якість питної води

Дата: 16.07.2021 12:44
Кількість переглядів: 389

Фото без опису

Вода – джерело життя, основний харчовий продукт для людини, складова частина живого організму. Питна вода по хімічних та мікробіологічних показниках повинна відповідати санітарним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Водночас вода може стати фактором передачі інфекційних захворювань, у першу чергу – кишкових.

Першочерговими заходами щодо попередження епідемічних ускладнень є проведення знезараження води джерел централізованого та децентралізованого питного водопостачання.

Хто використовує воду із колодязя повинен розуміти, що знезараження води не дасть тривалого ефекту, якщо порушені вимоги щодо розташування та утримання колодязя.

Колодязі та каптажі джерел слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території не менше ніж 20м від вбиралень, вигрібних ям та мережі каналізації, місць утримання худоби, у радіусі 50м не дозволяється миття
транспортних засобів.

Забороняється використовувати для підйому води з джерел громадського користування відра, які приносять споживачі. Щоб запобігти замулюванню та забрудненню води, колодязь потрібно не рідше одного разу на рік
очищати від намулу, при необхідності – ремонтувати та проводити дезінфекцію колодязя.

Для дезінфекції води застосовують зареєстровані у встановленому порядку та дозволені МОЗ України («Жавель-клейд», «Акватабс», «Хлорактів» та ін.). Всі роботи з дезінфекційними засобами необхідно проводити у спецодязі, окулярах, гумових рукавицях, дотримуватись правил з охорони праці та техніки безпеки.

На виконання Постанови головного державного санітарного лікаря України № 16 від 17.05.2010р. «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» у Рогатинській міськміжрайонній філії ДУ «Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України» безкоштовно проводиться дослідження питноїводи з індивідуальних та  громадських криниць, яка використовується для приготування їжі дітям до 3-х річного віку.

По результатах дослідження проб води з індивідуальних криниць і виявленні забруднення води нітратами (більше норми 50,0 мг/дм 3 ) направляються головам сільських Рад рекомендаційні листи, щодо влаштування колодязів відповідно до вимог Додатку 7 (ДСанПіН 2.2.4-171-10). Після чого повторно доставляється вода питна ндослідження в санітарно-гігієнічну лабораторію.

Вода дарує життя тваринному і рослинному світу.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь