Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

Чорнобиль. Трагедія, яку не можна забути

Дата: 26.04.2021 13:18
Кількість переглядів: 766

Фото без опису

…Тут по дворах стоїть бузкова повінь.

Тут ті бузки проламують тини.

Тут щука йде, немов підводний човен,

І прилітають гуси щовесни.

Але кленочки проросли крізь ганки.

Жив-був народ над Прип’яттю – і зник.

В Рудому лісі виросли поганки,

і ходить Смерть, єдиний тут грибник.

Ліна Костенко

Трагедія, яка сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції, стала однією з наймасштабніших в історії людства. Зруйноване життя тисяч людей і багатокілометрова зона відчуження – ціна, яку довелося заплатити за чиюсь фатальну помилку.

Внаслідок вибуху 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС, який пролунав в 00 год. 23 хвилини 26 квітня 1986 року, утворилася величезна хмара радіоактивного пилу, котра піднялася на висоту 1500 метрів і була перенесена вітром до Скандинавії, Центральної і Південно-Східної Європи, Північної Італії. А прилеглі до станції території отримали величезні дози радіації і стали непридатними для проживання.

До ліквідації наслідків катастрофи було залучено близько 240 тис. рятувальників. Перші пожежники, які гасили полум’я, не мали спеціальних засобів захисту і отримали величезні, в більшості смертельні, дози радіації. Саме завдяки їхньому подвигу, вдалося запобігти водневому вибуху, котрий міг би в десятки разів збільшити масштаби катастрофи.

Спочатку керівництво Української РСР намагалося приховати масштаби трагедії, але через бурхливу реакцію у зарубіжних ЗМІ, змушені були розпочати евакуацію населення, хоча 1 травня у Києві ще проводився парад, в якому брали участь тисячі людей, в той час як рівень радіації перевищував допустимі норми. За офіційними даними, починаючи з перших днів після аварії, було опромінено 8,5 млн. людей.

З початком евакуації людям говорили, що це тимчасовий захід і, що вони незабаром зможуть знову повернутися. Їм заборонили брати з собою речі, адже ті були дуже опроміненими. Також без господарів залишилася велика кількість домашніх тварин. Загалом, за десять років після аварії, було відселено 142 тис. осіб, а також в радіусі 30-ти кілометрів була утворена «зона відчуження», де було заборонено селитися і проводити господарську чи промислову діяльність.

Через 35 років, після трагедії, на цій території утворився умовний заповідник, де знайшли притулок багато видів тварин і птахів, серед яких зустрічаються і рідкісні. Хоча територія і небезпечна для проживання, поодинокі люди туди все ж заселяються. Також до зони відчуження нерідко організовуються екскурсії і охочих настільки багато, що журнал Forbes вніс цю територію до найекстравагантніших туристичних місць у світі.

Але для нас, українців, 26 квітня – це день пам’яті. День пам’яті тих, хто рятував світ від ядерної загрози і тих, хто загинув від дії «мирного атому». День пам’яті тих, хто назавжди втратив свої домівки і можливість проживати там, де народився. Це день, який ми маємо закарбувати в пам’яті для наступних поколінь, щоб подібні трагедії більше ніколи не повторювалися.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь