Букачівська територіальна громада

Івано-Франківська область

До уваги аграріїв: захистіть озимий ріпак весною

Дата: 22.03.2021 16:29
Кількість переглядів: 272

                                     Фото без опису

Посіви озимого ріпаку після відновлення весняної вегетації потребують низки заходів з метою створення всіх умов для подальшого інтенсивного росту рослин та утворення вегетативної маси.
Важливу роль у цьому відіграє захист ріпаку від шкідників, хвороб і бур’янів, втрати від яких можуть становити 30-50 % і навіть більше.Навесні, під час відновлення весняної вегетації озимого ріпаку ефективно себе зарекомендувало боронування посівів. Ранньовесняне підживлення повинно бути проведено вчасно і якісно.
У весняний період слід приділити захисту ріпаку, від шкідників. Це одне з найважливіших питань у технології вирощування озимого ріпаку.
До найнебезпечніших шкідників культури належать передусім ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, капустяна попелиця, хрестоцвіті блішки, ріпакова блішка, ріпаковий білан та ін. У роки з оптимальними температурами або температурами, вищими за багаторічні показники, шкідники шкідники розвиваються дуже швидко. З настанням теплих днів, коли ґрунт прогрівається на глибині 2-4 см до +6°С, набирають активності капустяний стебловий і великий ріпаковий прихованохоботники. Трохи пізніше з’являються капустяний насіннєвий прихованохоботник, капустяний стручковий комарик, ріпаковий квіткоїд.
Найбільша проблема в захисті від прихованохоботників – виявити їх у посівах, адже при найменшому русі рослини ці шкідники падають на землю, непорушно завмирають і завдяки забарвленню зливаються з довкіллям. Тому для моніторингу прихованохоботників використовують жовті чашки, які встановлюють у посівах ріпаку на одному рівні з рослинами. Вміст чашок оглядають щодня, а виявивши шкідників, одразу готуються до обприскування. З екологічного погляду, має значення регламент застосування інсектицидів проти ріпакового квіткоїда на початку і в період цвітіння озимого ріпаку. Саме в цей період триває масовий виліт медоносних бджіл на ріпак, тому інсектициди слід вносити надзвичайно обережно, лише ввечері і бажано ті, які мають репелентну (відлякувальну) дію ( моспілан ВП-0,1-0,12 кг/га, каліпсо 480 -0,2 л/га, біскайя -0,2 л/га та іншими дозволеними «Переліком…» препарати.
На озимому ріпаку найпоширеніші хвороби альтернаріоз, фомоз, несправжня борошниста роса, або пероноспороз, циліндроспоріоз, борошниста роса. Навесні, коли з’являються ознаки ураження пероноспорозом і
альтернаріозом, посіви обприскують фунгіцидом Амістар екстра 280,КС (0,75-1 кг/га), фитал,РК (2-3л/га), піктор,КС (0,5 л/га) та інші.
У весняний період найбільше шкодять ріпаку бур’яни з родини ромашкових, підмаренник чіпкий, злакові тощо. Отже, якщо навесні спостерігається відростання осотів, різних видів ромашки, полину, волошки, болиголову та інших культур, застосовують  Лонтрел 300  (0,3-0,5 л/га), Лонтрел Гранд (0,12-0,2 кг/га), та інші,  які ефективно контролюють ці бур’яни в посівах озимого ріпаку. Також можна застосовувати Галера супер (0,2-0,3л/га), галеон,
РК(0,3-0,35л/га), штефклорам, РК(0,3-0,35 л/га) та інші дозволені «Переліком…» препарати.. Крім згаданих видів бур‘янів ці гербіциди  контролюють низку інших проблемних бур’янів, як-от підмаренник чіпкий, мак дикий тощо. Навесні гербіциди можна застосовувати до фази появи квіткових бутонів у культури. Крім дводольних бур’янів, посіви ріпаку протягом вегетації можуть засмічувати однорічні й багаторічні злакові бур’яни, для контролю яких
використовують  антипирій КЕ (1-2 л/га),  арамо 45,КЕ (1,2-2,3 л/га), селект 120, КЕ(1,4-1,8л/га),  фюзілад форте (0,5-2,0 л / га) незалежно від фази розвитку культури. Найбільша ефективність проти пирію повзучого досягається   у фазі його кущіння (за висоти 10-15 см) при нормі витрати препарату 1,5-2,0 л/га, проти однорічних злакових бур’янів достатньо 0,75-1,0 л/га препарату у фазі їх сходів (2-3 листки) у бур’янів та інші дозволені до «Переліку… препарати».
Для попередження отруєння бджіл пестицидами сільськогосподарськіпідприємства, які планують проводити внесення пестицидів повинні:
-  за 3 доби до запланованих обробок сповістити пасічників про це, вказавши що, де, як та чим буде оброблятися, а також рекомендований термін ізоляції бджіл;
-  обробки мають проводитися у період відсутності льоту бджіл: у ранкові або вечірні години;
- не допускається обробка квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл.
Під час проведення захисних заходів  слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни та залучати до роботи осіб, які мають допуски на право здійснення цих робіт.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь